UNIMEDIA - portalul de ştiri nr. 1 din Moldova
Rodica Jardan: „Doamna în Republica Moldova este undeva între cratiţă şi familie"
Rodica Jardan: „Doamna în Republica Moldova este undeva între cratiţă şi familie" Viaţa   este înnobilată de uimitoarea  putere de sacrificiu a femeii din Moldova, de dăruire necondiţionată, de calitatea sa divină de a aduce pe lume copii.  E bine alături de femeia-mamă, soţie, fiică, mentor şi anume lor bărbaţii trebuie să le datoreze ceea ce sunt. Asta crede  profesoara de la Lozova Rodica Jardan. Rodica Jardan: „Cred că doamna în Republica Moldova este undeva între cratiţă şi între familie, între cratiţă şi copii, mai mult.”

Europa Liberă: Tot între pereţii casei?

Rodica Jardan:
„Da, marea majoritate a femeilor, din păcate, sunt în această postură.”

Europa Liberă: E bine, e rău?

Rodica Jardan:
„Este rău. Dar nu putem să ne luptăm cu stereotipul că o femeie este împlinită atunci când are familie şi copii. Femeile care nu au familie şi nu au copii şi mai mult timp acordă carierei, din păcate, sunt blamate. Şi, din această cauză, vedem puţine femei la televiziune, puţine femei le vedem în politică.”

Europa Liberă: Dar cine blamează femeia? Şi de ce nu e luptătoare ea să nu fie blamată?

Rodica Jardan:
„Cred că de vină e societatea şi cultura noastră pe care am moştenit-o de la străbunici care ne-a construit într-un fel. Suntem totuşi o civilizaţie aşa mai specială. Noi, moldovenii, ţinem mai mult la casă şi la familie. Din păcate, am uitat de comunitate şi de problemele comunităţii. Din această cauză oricâte granturi s-ar aduce în Moldova, nu ne pot mişca din loc încă, să luptăm pentru bunurile satului, ale comunităţii, ale oraşului, ale ţării, nu pentru bunurile tale personale.”

Europa Liberă: Când ai fost ultima dată la manichiură, la coafură?

Rodica Jardan:
„Cred că copiii mei, adică elevii vor spune mai mult de câte ori au văzut coafură şi manichiură. Cred că ultima dată am fost în august. Şi îmi pare rău, dar nu am timp pentru aşa ceva.”

Europa Liberă: Cum de nu găseşti timp?

Rodica Jardan: „Pentru că sunt obosită. Vin de la şcoală, nu ştiu, parcă aş fi arat un întreg câmp şi ajung acasă, iar cheful acesta de a ieşi... este prea târziu şi nu avem din păcate unde merge. Coafură şi manichiură la Lozova nu există încă. Nu avem nicio femeie curajoasă care să deschidă un asemenea salon. Chiar nicio afacere în domeniul florilor nu este şi nu am putut să vă surprindem astăzi. Ce să mai spun de coafură şi manichiură?

Europa Liberă: Auziţi deseori: „Sărut mâna, profesoară”?

Rodica Jardan:
„Nu. Din păcate: „Sărut mâna, profesoară” astăzi nu mai este.”

Europa Liberă: Multe dintre femei au luat calea pribegiei şi şi-au găsit un loc de muncă în străinătate, au lăsat satele pustii, în mare parte, în localităţile din Moldova astăzi puţine doamne, domnişoare găseşti, ca să te convingi că ele ar putea să fie schimbarea.

Rodica Jardan:
„Din păcate, femeile noastre, în special, cele tinere uşor uită despre valoarea familiei. Plecând în străinătate, pierd foarte uşor ceea ce au construit alături de un bărbat, pierd copiii, pierd soţul. Bărbatul fără o femeie, fără un suport, şi moral, şi fizic nu pot să se dezvolte, cedează în faţa alcoolului, cedează în faţa violenţei, cedează în faţa multor plăceri. Şi astăzi, din păcate, avem o rată mare la divorţuri, o rată mare la capitolul familii destrămate şi o problemă a societăţii noastre, când tot profesorii, şi tot profesoarele pentru că marea majoritate sunt femei, trebuie să ducă un jug, ca să spun aşa, să aibă grijă de nişte copii, să educe copii care deja sunt formaţi de bani şi de mirosul lor, şi de beneficiile lor, şi ne vine foarte greu, şi nimeni nu ne ajută, noi suntem doar, să spunem aşa, limitaţi de nişte politici educaţionale. Şi iarăşi ne stopăm, iarăşi nu ne dezvoltăm ci, din păcate, pierdem şi tinerii noştri.”

Europa Liberă: O solidaritate în rândul femeilor mai poate fi?

Rodica Jardan:
„Va fi atunci când femeia într-adevăr va înţelege valoarea ei.”

Europa Liberă: Ce s-ar schimba în Republica Moldova, dacă la putere ar fi femeia?

Rodica Jardan:
„S-ar schimba puţin valorile. Bărbaţii ar înţelege mai bine care sunt necesităţile noastre, ale femeilor, care sunt necesităţile familiei, ale copiilor şi poate că lucrurile se vor mişca şi se vor schimba şi
O femeie este cu picioarele mai pe pământ.


într-adevăr comunităţile noastre se vor dezvolta. Pentru că ei gândesc prea general, ei se gândesc la afaceri care, din păcate, nu se pot face în Moldova, pe când o femeie este cu picioarele mai pe pământ şi ar avea o mână liberă, şi ar gândi lucrurile dintr-o altă perspectivă, ca să-şi dezvolte familia, să-şi dezvolte comunitatea, să-şi dezvolte societatea, în general.”

Europa Liberă: Cum se explică faptul că, în tipul campaniilor electorale, chiar şi femeile sunt cele care mai degrabă promovează bărbatul, decât s-ar promova ele?

Rodica Jardan:
„Iarăşi eu văd ca pe un stereotip. Probabil, se ghidează şi după proverbul acesta: „În spatele unui bărbat de succes, stă o femeie de succes” şi uită că totuşi este o femeie de succes şi trebuie să iasă şi ea la rampă, şi se gândeşte că un bărbat care are un post şi care are o carieră bună ar putea să o ajute, dar nu este aşa, din păcate. Şi tot femeile pierd.”

Europa Liberă: E vina femeilor?

Rodica Jardan:
„Da, în fond, este vina noastră. Noi suntem totuşi lanţul şi firul de aţă care legăm lucrurile între ele şi n-ar trebui să uităm acest fapt.”

sursa: Radio Europa Liberă


Comentarii (1)

Pentru a putea comenta trebuie sa fiţi logat:
E-mail:
Parola:

spune:

Alege o semnătură:
- comentariu raportat - comentariu sters - comentariu simplu - comentariu validat

Înainte de a plasa un comentariu va rugăm să va familiarizaţi cu termenii şi conditiile comentariilor pe UNIMEDIA
Interviuri