UNIMEDIA - portalul de ştiri nr. 1 din Moldova
Raisa Romanciuc: “Munca, dreptatea şi responsabilitatea, principii după care m-am condus în viaţă”
Raisa Romanciuc:  “Munca, dreptatea şi responsabilitatea, principii după care m-am condus în viaţă”

Raisa Romanciuc a lucrat 45 de ani profesoară de biologie si educaţie tehnologică la Gimnaziul Internat din Strășeni. Pe parcursul vieţii a primit numeroase distincţii de merit, fiind decorată cu insigna de eminentă al Învăţământului Public din RSS Moldovenească. Acum este pensionară, dar la fel de activă şi energică ca în tinereţe. 

Cum vă pare viaţa la 75 de ani ?

Foarte tristă. Vârsta şi-a pus amprenta, tot mai multe boli mă necăjesc, iar jumătate din pensia pe care o primesc, şi aşa mică,  o dau pentru medicamente. Au mai crescut şi preţurile la produsele alimentare, serviciile comunale, e clar că în Moldova este imposibil să supravieţuieşti. Dar mă comformez la situaţia prezentă din ţară şi sper la un viitor mai prosper, măcar pentru nepoţii mei.

Când era mai bine, în trecut sau  în prezent? 

Cu siguranţă este mult mai bine acum. Există mult mai multă libertate, sunt mai multe posibilităţi, şi este o presă independentă, ceea ce nu era cândva. Pentru mine, presa este prima putere în stat, nu a 4-a cum este considerată, pentru că jurnaliştii  nu fac partizanat politic, ei sunt cei care promovează pluralismul de opinie, educă si apără societatea. Citesc periodic ziare, independente, fară interese politice, şi astfel incerc să-mi formez o opinie şi o viziune asupra lumii inconjurătoare.

Parlamentul European, la 27 februarie, a liberalizat regimul de vize pentru moldoveni. Ce beneficii ar aduce aceasta pentru noi ? 

În primul rând moldovenii şi-ar vedea rudele plecate peste hotare care muncesc zi şi noapte pentru un viitor mai destoinic. Populaţia din Moldova ar avea ocazia să vadă cum trăiesc europenii, ar deveni mult mai culţi, capitol la care stăm foarte prost deocamdată.

Ce ar trebuie să facă Moldova pentru a deveni o țară prosperă?

Moldova va deveni o țară prosperă atunci când politicienii moldoveni vor învăța să gândească pe termen lung, dar nu doar pentru un an sau până la viitoarele alegeri. Și dacă vor învăța să muncească pentru bunăstarea oamenilor, dar nu doar pentru partidele lor.Dar în primul rând trebuie stârpită corupţia, e necesar ca justiţia să fie de partea poporului. Trebuie să scăpăm de bezna mediocrităţii şi a lenei, să ne conducem după nişte norme de conduită valoroase. Munca, dreptatea, responsabilitatea, sunt principii după care m-am condus eu in viată.

 

Sursa: Străşeni Unimedia

 

 

 


Comentarii (0)

Pentru a putea comenta trebuie sa fiţi logat:
E-mail:
Parola:

spune:

Alege o semnătură:
- comentariu raportat - comentariu sters - comentariu simplu - comentariu validat

Înainte de a plasa un comentariu va rugăm să va familiarizaţi cu termenii şi conditiile comentariilor pe UNIMEDIA
Interviuri