UNIMEDIA - portalul de ştiri nr. 1 din Moldova
Interviu: Marea Provocare de Cooperare, cu Alexei Lazări
Interviu: Marea Provocare de Cooperare, cu Alexei Lazări Alexei Lazări, originar din oraşul Străşeni, la moment Şef al Serviciului de Elaborare şi Implementare Programe, Ministerul Justiţiei, a câştigat programul LFP (Legal Fellow Program), finanţat de către Departamentul de Stat al SUA şi implementat de către Consiliile Americane. Astfel, de la 29 martie până la 5 mai, anul curent, Alexei a făcut stagierea în Departamentul Justiţiei în Carolina de Nord. Revenit acasă, el ne oferă detalii despre experienţa memorabilă şi impresii proaspete.

- LFP este, în linii generale, un Program de Stagiere în Instituţiile de Drept ale SUA, care oferă tinerilor din Rusia, Ucraina, Moldova, Georgia posibilitatea de a acumula experienţă practică în domeniu. Dar ce reprezintă acest program anume pentru tine?
Pentru mine a fost o provocare, de la bun început. Din momentul în care prietenii m-au îndemnat să aplic la acest program, am hotărât să înfrunt provocarea.

- Participarea în concurs presupune o perioadă destul de desfăşurată, căci numai de la selectarea semifinaliştilor până la anunţarea finaliştilor este un decalaj de o lună. Cum a fost tot acest răstimp pentru tine?
A trebuit să trec trei etape. Etapa iniţială constă în colectarea pachetului necesar pentru a aplica la program (CV, eseuri, recomandări). La a doua etapă am dat un test TOEFL, iar ce-a de-a treia a fost interviu cu un comitet independent, alcătuit din 5 persoane(membri ai Consiliilor Americane din Washington DC, SUA şi echipa ambasadei). De fapt, nici nu mi-am imaginat că am să fiu eu unul dintre cei doi finalişti ai programului, deoarece au fost mulţi participanţi cu un nivel înalt de pregătire în domeniu.


- Plecarea ta în SUA a fost cumva inclusă într-un plan de vis?
Eu am vrut dintotdeauna să fac studiile în Europa. SUA mi se părea, oarecum, prea diferită şi nu mă gândeam că vreau numaidecât să merg acolo. Dar datorită provocării, la care am răspuns prin participarea la program, am îndrăgit această ţară. Am văzut eficienţa sistemului american cu propriii mei ochi.-Ai adus ceva nou pentru Moldova din această ţară de succes?-Un sac de idei, care ar contribui la dezvoltarea ţării noatre. În aceste 45 de zile, am încercat să înţeleg cum activează Departamentul Justiţiei în SUA. Acum, încerc să selectez din ceea ce am văzut, ceea ce ar putea fi  aplicat cu succes la noi. Pot să spun că mai mult m-am axat pe sfera Instituţiilor Penitenciare şi în scurt timp, urmează să realizez proiectul.

- Dar ce ai adus pentru tine?
Pentru mine am strâns motivaţii şi sentimentul că totul este posibil, dacă ai puterea să îţi doreşti cu adevărat. Am început să cred că este posibil să fac acolo studiile de master, deşi sunt foarte costisitoare. Ideea e că trebuie doar să caut un program potrivit ca să obţin această şansă.


- Interacţionai cu colegii de la lucru, poate şi cu alte persoane. Presupun că erau interesaţi despre ţara din care vii şi atunci, ce le spuneai?
A fost o perioadă plină de întâlniri oficiale, dineuri, chiar şi cu secretarul Departamentului Justiţiei al Carolinei de Nord, cu adjunctul al Secretarului General, SUA şi alţii. Americanii au o cultură pentru aceste oficialităţi şi ceea ce mi-a plăcut a fost că ei se documentau despre Republica Moldova, preventiv, despre sistemul judiciar, legislativ, etc. Acest interes al lor pentru o ţară atât de mică este admirabil. Deşi aveau posturi înalte, ei discutau cu mine de la egal la egal şi asta m-a flatat. Iar pregătirea lor dinaintea întâlnirilor face posibilă crearea unui dialog eficient de cooperare.


- Totuşi cum privesc ei această practică?
După tragedia de la 11 septembrie, SUA caută să-şi creeze „prieteni”. Totul se face din considerente strategice. Ei au diverse programe de ajutor pentru RM şi nu numai. SUA înţelege că ne ajută. Dar, totodată, aşteaptă un feedback corespunzător. Aceasta şi este cooperare bilaterală.

- Revenit acasă, ai trăit o ciocnire dintre două lumi diferite. Poţi să faci o prognoză, pornind de la experienţa pe care ai avut-o?

Într-adevăr a fost o ciocnire. Dar înainte să merg în SUA, am trecut nişte cursuri care ţin să te înveţe să eviţi acel „şoc cultural”. Dar oricum l-am avut. Culmea e că l-am retrăit şi când m-am întors acasă. Pentru că diferenţele sunt mari, atât în sistemul judiciar, educaţional, executiv, cât şi absolut în toate sferele. Dar eu cred, că prin implementarea unor practici de succes, în 20 de ani, Republica Moldova poate ajunge la un nivel înalt. Şi eu cred în asta. Trebuie doar să acceptăm provocarea.

- Îţi mulţumim pentru interviul acordat.


Ionela Furculiţă

Sursa: Străşeni UNIMEDIA

Comentarii (0)

Pentru a putea comenta trebuie sa fiţi logat:
E-mail:
Parola:

spune:

Alege o semnătură:
- comentariu raportat - comentariu sters - comentariu simplu - comentariu validat

Înainte de a plasa un comentariu va rugăm să va familiarizaţi cu termenii şi conditiile comentariilor pe UNIMEDIA
Interviuri