UNIMEDIA - portalul de ştiri nr. 1 din Moldova
Lilia Țâmbalist, tânăra din Strășeni care a pus pe picioare câteva hectare de livadă și viță de vie

Lilia Țâmbalist, tânăra din Strășeni care a pus pe picioare câteva hectare de livadă și viță de vie
Foto: fermierul.md

Pe dealul orașului Strășeni, de după case se ivește o splendoare de plantație de viță de vie, urmată în sus de o altă plantație  multianuală de mere. Proprietara acestor plantații multianuale este Lilia Țambalist. Tendința de a fi independentă de părinți a făcut-o să privească lucrurile altfel și să încerce să creeze ceva de care să fie mândră și care să-i asigure un venit rezonabil.După absolvirea Universității s-a reîntors în orașul Strășeni și a muncit alături de tatăl său la plantațiile multianulale de mere și viță de vie pe care le prelucra întrega familie. La vârsta de 26 de ani a debutat în domeniul agriculturii, înființând o gospodărie țărănească. În anul 2010 a sădit o plantație multianulă de mere pe o suprafață de 2 hectare și o plantație multianuală de viță de vie pe o suprafață de un hectar. Pomii creșteau destul de repede, iar butașii de viță de vie se maturizau văzându-se deja câteva ciorchine de poamă în anul 2011. Plantațiile de mere și viță de vie erau irigate și prima roadă a fost recoltată în anul 2013. Lilia spune că recolta din 2013 a fost una pe măsură și că nu s-a așteptat la așa recoltă bogată.

 La începutul anului 2013 dorea să mărească suprafața acoperită cu plantații multianuală de mere și viță de vie. În aceeași perioadă a auzit la televizor despre un prioect destul de intrigant. Era vorba despre Proiectul  IFAD V finanțarea Tinerilor Antreprenori. După ce a citit mai multe informații despre acest proiect și s-a interesat despre condițiile de participare. Lilia a decis să contracteze un credit cu element de grant oferit de proiectul IFAD V. Nu a fost greu să se aprecieze cu investiția, majoritatea sumei a fost utilizată pentru procurarea materialului săditor pentru 1.17 hectare de viță de vie, puiet pentru 1,9 hectare de mere și pentru sistemul de irigare prin picurare. Pentru a elebora planul de afacere gospodăria a apelat la o companie specializată  în acest domeniu din  orașul Chișinău unde  a prezentat și proiectul de plantare a celor două plantații. După depunerea planului de afacere la o bancă din Strășeni, peste două luni de zile, gospodăria a beneficiat de un credit din cadrul  resurselor creditare IFAD V, componenta de finanțare a Tinerilor Antreprenori în valoare de 180 000 de lei și un grant de 120 000 de lei.

Pentru înființarea noilor plantații multianuale de tip super intensiv , gospodăria a învestit și resurse proprii de circa 200 000 de lei. Investiția a vizat procurarea stâlpilor pentru susținerea plantațiilor și sârmă zincată. Volumul total al investiției a constituit circa      500 000 de lei.

Structura benefică a apeductului a orașului Strășeni le-a oferit avantajul de a se conecta la sursa de apă  pentru irigarea plantațiilor multianuale, pentru a spori recolta la hectar. Stropirea la timp cu preparate chimice împotriva bolilor și dăunătorilor, prelucrarea pământului din livadă și din vie sunt unele din cele mai importante lucrări de întreținere a plantațiilor multianuale. Pentru a efectua aceste lucrări este binevenit ajutorul tatălui Liliei, posedând studii și experiență vastă de agronom, precum și implicarea activă a soțului care o ajută să administreze cu brio afacerea.

Gospodăria apelează nemijlocit la munca sezonieră desfășurată preponderent în lunile februarie-martie, lunile de vară și în luna noiembrie. Anual cheltuielile pentru remunerarea munci sezoniere oscilează între  20 -25 mii de lei. În bugetul public local gospodăria achită anual circa 3000 de lei.

 Lilia a absolvit în anul 2006 Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea ,,Bănci și burse de valori'', iar ulterior a urmat cursuri de contabilitate în cadrul  Asociației Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova (ACAP), studii care îi sunt de mare folos în administrarea afacerii și ținerea evidenței contabile în cadrul întreprinderii. De asemenea, LIlia a urmat cursurile organizate de UCIP-IFAD ,, Managementul financiar și evidența contabilă la întreprinderile mici din agricultură''. ,,Cu certitudine mi-au fost foarte utile aceste cursuri, deoarece a fost pus accentul pe contabilitatea din domeniul agricol '' a precizat tânăra antreprenoare.

În anul 2013 gospodăria a înregistrat o cifră de afaceri de circa 400.000 de lei și un profit modest, ce a fost reinvestit în afacere. Banii au fost folosiți pentru procurarea utilajului ce simplifică procesul de întreținere a plantaților multianuale de mere și viță de vie. Producția recoltată de pe suprafața aflată în rod este vândută intermediarilor direct din câmp. Dacă nu sunt  cumpărători în timpul recoltării sau prețul de realizare este mic, Lilia nu-și face mari probleme, deoarece are în gestiune un depozit frigorific  cu o capacitate de 200 tone, pe care îl arendează de la tatăl ei, unde își poate păstra recolta până la stabilizarea prețului pe piață. ,, Prețul și piața de desfacere sunt principalii piloni pe care se menține agricultura'' a menționat tânăra antreprenoare.

,,Să nu vă fie teamă să faceți primul pas în afacere. Este posibil de a realiza ceva doar dacă ești optimist și ai încredere în sine. Este foarte bine dacă facem o afacere la noi acasă și nu suntem nevoiți să plecăm peste hotare. Este cel mai bine să ne implicăm și să fim receptivi la oportunitățile oferite tinerilor'', recomandă antreprenoarea tinerilor care vor să inițieze o afacere în agricultură.

  

Sursa: fermierul.md


Comentarii (4)
 • Wilhelmina, 10 mai 2015, ora: 12:16;
  0 (0)
  Everything is very open with a really clear clarification of the challenges. It was truly informative. Your site is extremely helpful. Many thanks for sharing!
 • escada perfume, 05 decembrie 2016, ora: 16:24;
  0 (0)
  aqZYsh Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the website is really good.
 • fragrance outlet, 05 decembrie 2016, ora: 18:24;
  0 (0)
  8PnKCi Usually I don at read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice post.
 • Find Out More, 31 ianuarie 2017, ora: 19:57;
  0 (0)
  Efmvwo It is really a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful tidbit with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

Login
sau
Nume:
Comentariu:
- comentariu raportat - comentariu sters - comentariu simplu - comentariu validat

Înainte de a plasa un comentariu va rugăm să va familiarizaţi cu termenii şi conditiile comentariilor pe UNIMEDIA
spune:

Alege o semnătură:
- comentariu raportat - comentariu sters - comentariu simplu - comentariu validat

Înainte de a plasa un comentariu va rugăm să va familiarizaţi cu termenii şi conditiile comentariilor pe UNIMEDIA
Economic